KPN zet haar 3G-netwerk uit vanaf 31 maart 2022.

De meeste gebruikte toestellen zijn geschikt voor het 4G, of zelfs 5G, netwerk. KPN start vanaf 31 maart met het gefaseerd uitzetten van 3G.

Tot 31 maart kan er gebruik worden gemaakt van het 3G netwerk. Per 1 april vallen toestellen die ongeschikt zijn voor 4G, of bellen over 4G, terug naar het 2G netwerk.

Bij het volledig terugvallen naar het 2G netwerk ervaren gebruikers het volgende:

  • Een langzamere verbinding
  • Verminderde geluidskwaliteit
  • Niet gelijktijdig kunnen bellen en data gebruiken.

Veelgestelde vragen:

Wat gebeurt er met oude smartphones die niet geschikt zijn voor 4G?
Vanaf 31 maart 2022 stopt het 3G-netwerk. Het uitzetten van 3G betekent dat het toestel terug zal vallen naar 2G. Dit betekent een verminderde kwaliteit voor bellen en een trage internetsnelheid. Daarnaast is bellen en internetten tegelijkertijd niet meer mogelijk.

Ik heb een 4G toestel en kan gewoon bellen en internetten als het 3G netwerk uitgaat?
Als je toestel geschikt is voor 4G internetten en bellen, dan merk je niks. Maar als je toestel alleen geschikt is voor 4G internetten, dan bel je vanaf eind maart 2022 via het 2G-netwerk.

Toestellen geschikt voor 4G zijn regelmatig verbonden met 3G, hoe gaat dat straks als 3G uitgaat?
Doordat KPN het 4G-netwerk continu verbeterd, zorgen ze ervoor dat het 3G-netwerk overbodig is. Je toestel zoekt altijd (automatisch) het beste netwerk. En dat is straks bijna altijd 4G. Als je een toestel hebt dat niet geschikt is voor 4G bellen, dan bel je straks altijd automatisch via het 2G-netwerk.

Werkt 3G straks nog wel in het buitenland?
Zolang de providers in het buitenland 3G aanbieden blijft dit gewoon werken.

Wat gebeurt er met 2G netwerk?
Het 2G-netwerk blijft beschikbaar tot tenminste april 2025.

Zijn er nieuwe simkaarten voor 4G nodig?
Alle Haagcom simkaarten zijn geschikt voor 4G

Ik heb geen telefoon maar een 3G dongel?
Een 3G-dongel is geschikt voor ons 2G-netwerk. Kleine hoeveelheden data verzenden en ontvangen, kan dus prima over het 2G-netwerk als 3G straks stopt. Maar als je de dongel gebruikt met je laptop om te surfen of streamen, dan is 2G niet genoeg. Je hebt dan het 4G-netwerk en een 4G-dongel nodig. Gebruik je een 3G-dongel voor een pinapparaat? Dan blijft die gewoon werken.

Kan ik ook op 2G nog wel gewoon bellen?
Jazeker, op het 2G netwerk kun je nog gewoon bellen en gebeld worden. De gesprekskwaliteit zal wel minder zijn dan je nu op 3G ervaart.

Kan ik ook op 2G nog wel gewoon Internetten?
Jazeker, echter de datasnelheid zal wel een stuk lager zijn dan je nu op 3G ervaart.

 

 

 

---------- Update 25 februari 2022 ----------
KPN zal op 18 april voor het eerst het 3G netwerk uitzetten, in een beperkt gebied in de regio Amsterdam. Een geografische weergave van dit gebied is hieronder opgenomen.

Bij een succesvolle pilot zal KPN vanaf 2 mei a.s. de rest van Nederland gefaseerd afschakelen. Een planning of tijdlijn van deze gefaseerde afschakeling is nog niet beschikbaar. Zodra hier meer over bekend wordt, zullen wij dit bericht updaten.Heeft u nog vragen?
Neem dan contact op met onze servicedesk.